Как да отгледаме футболен шампион – съвети които всеки родител трябва да знае – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
Как да отгледаме футболен шампион - съвети които всеки родител трябва да знае
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

 Без съмнение родителите са най-важните за успеха на детето. Но, без съмнение и те са и най-голямата пречка за успеха на техните рожби. Искате да отгледате спортна суперзвезда? Някои биха казали, че най-добрият съвет би бил да гледате от страни и да оставите обучението на специалистите, но не е толкова просто.

 За начало професионалните треньори не се интересуват много, докато детето ви не прояви достатъчно талант; тогава те нямат търпение да нахлуят в портфейла ви с обещания за „ускорителни програми“ и клиники за „напреднали тренировки“.

Тези години на формиране, това зависи от вас. Първото предизвикателство, което имате, е да разпознаете кога детето ви има истински талант.

трениращи деца

 

   Трудният въпрос е „ кога“ – и ако трябва да бъда честен, опитът да се идентифицира талантът преди пубертета е глупост. Ще видите как децата се открояват, но това не означава нищо на този етап.
 
Може да има деца, които са се родили няколко месеца по-рано от останалите, затова са по-големи  или може да има деца, чиито родители са имали повече време да ритат топката с тях, когато са били по-малки.“
 
 Невъзможно е да гледаш потомството си и да го виждаш по същия начин, както другите, но понякога просто трябва да захапеш куршума. Няма нищо лошо да си „приличен“ в спорта, все още може да има цял живот на забавление и другарство в това, така че не се обезкуражавайте. В същото време не изтласквайте детето отвъд неговите физически възможности.

 

 

 

Прочетете още: Колко важен е съня за футболистите

футболни деца
Опасност от „прегаряне“ в спорта
 
Другото, за което родителите трябва да внимават, е принуждаването на децата им да се специализират. Това противоречи на съвременните изследвания, които предполагат, че децата, които играят редица спортове, когато са били по-млади, просперират. Скорошно проучване в НХЛ откри, че най-талантливите млади хокеисти са тези практикували повече от един спорт – или 87 на сто са играли друг спорт в гимназията.
 
Нека децата изживеят детството си, нека играят и се забавляват и ако искате вие да ги „тренирате“ персонално измислете забавни игри с футболна насока и прочие. Важното е децата да развият добра координация от ранна детска възраст, а това става с всякакъв вид спорт.
 
суарез и меси гледат мач на децата си
 
Подкрепа от страничната линия
 
Присъствието на странична линия в тренировките и мачовете на вашето дете е определено като важно за спортното развитие, но само ако се държите правилно. Ако усилвате негативите, това е най-лошото което можете да направите.

Защо е важно да сте там? Защото подсъзнателно им казва, че това, което правят е здравословно и, да, важно. Децата ви може да не го показват в настоящето, но когато пораснат, ще оценят времето, прекарано заедно, пътувайки по мачове и тренировки, и ще бъдат благодарни за жертвите, които сте направили от вашето време.
 
Някои родители са „квалифицирани“ да присъстват повече от нужното на страничната линия и това пречи … но те не го знаят.
андреа агаси

Аз съм на седем години и говоря със себе си, защото се плаша и защото съм единственият човек, който ме слуша. Под дъха си прошепвам: Просто напусни Андре, просто се откажи … Но не мога. Не само, че баща ми ще ме гони из къщата с моята ракета, но нещо в червата ми, някакъв дълбок невидим мускул, няма да ми позволи. Мразя тениса, мразя го от все сърце и все още продължавам да играя, продължавам да удрям цяла сутрин и цял следобед, защото нямам избор. – Андре Агаси

Горният цитат е взет от биография на Агаси и подчертава подчинената му връзка с първия му треньор и баща, Майк, ирански имигрант и безапелационен мартинет, щастлив да пожертва обичта на сина си, за да изгради шампион.

Но това, което Агаси разкрива в горния пасаж, е разликата между вътрешна и външна мотивация. Агаси старши тормози, вменява вина и привежда сина си към постижения, но това е само вътрешната мотивация на Агаси – „нещо в червата ми, някакъв дълбок невидим мускул, няма да ми позволи [да се откажа]“ – което позволява това да се случи.

 

Това е присъщо. Ако Агаси го нямаше, той щеше да напусне. Много родители грешат в стремежа си към децата си. За всеки Агаси има сто други обещаващи таланти, които го раздават твърде леко, защото мотивацията им никога не е била позволена да се развива естествено. Със сигурност има доста по-добри варианти да развиете себе мотивацията на вашето дете!

Коефициентите са срещу тях

 Децата във футболните академии имат по-голям шанс да бъдат „ударени от метеорит“, отколкото да успеят като професионалисти – ето шокиращата статистика:

Статистиката наистина е смразяваща. От всички момчета, които влизат в академия на 9-годишна възраст, по-малко от половината от 1% стигат до професионален футбол. Или си изкарват прехраната от играта.

Най-ужасната статистика от всички е само 180 от 1,5 милиона играчи, които играят организиран младежки футбол в Англия, ще станат професионалист във Висшата лига.Това е успеваемост от 0,012%.

Като вероятност да бъдете ударени от метеорит на път за вкъщи.

 

майката на роналдо

 

Сега нека видим какво е нужно? – „Гени, мотивация и подкрепа.“ Затова нека проучим тези три основни компонента за атлетическия успех.

Гените са в основата на всички атлетически успехи. Спортистите могат да имат цялата мотивация и подкрепа на света, но ако физически не са способни да се представят в спорта си по-добре от всички останали, нищо друго няма значение. Въпреки че физическите възможности, като сила, пъргавина, издръжливост и гъвкавост, могат да бъдат развити до известна степен чрез тренировки, всички ние сме ограничени от гените, които получаваме от родителите си.

Гените също са Х-фактор по две причини. Първо, няма начин да се каже дали младите спортисти имат добри атлетични гени, докато не покажат тези гени, като пораснат. Разбира се, можете да погледнете родителите им и да видите какъв вид атлети са те и какъв тип тяло имат, но ако погледнете семейството на много професионални спортисти и олимпийци, ще се чудите дали гените имат нещо общо. А ранният успех, който мнозина разглеждат като показатели за добри гени, често не доказва нищо (как да обясним иначе всички „късно развили се спортисти?).

Второ, добрите атлетични гени не са достатъчни. Виждал съм много спортисти през годините, които са имали огромни естествени физически способности, но им липсваше мотивация за успех или прекалено голямо самоучуствие – вие преценете от къде е дошло това самоучуствие. Тези спортисти неизменно никога не оправдаха очакванията и със сигурност много от тях съжаляват, че не са имали достатъчно добра работна етика. И обратно, ако имате деца, които са невероятно мотивирани и добре подкрепени, но им липсват гени от световна класа, те може да не спечелят Уимбълдън или Шампионска Лига, но това не означава, че те не могат да имат успешно и възнаграждаващо изживяване като спортист. Не само това, но е вероятно тези по-малко естествено надарени спортисти да научат важни житейски уроци, които ще им помогнат да бъдат успешни по-късно в живота. В крайна сметка, както виждам, не можете да контролирате гениите, така че няма смисъл дори да говорим за тях (като единственото хубаво е, че във футбола има прекалено много позиции – на които може да се впише всеки).

 

майката на меси

 

Мотивацията е единственият принос за атлетическите постижения, който е изцяло под контрола на спортистите. Те не могат да контролират гените си, но могат да направят всичко по силите си, за да реализират напълно каквито и да са генетични възможности, които родителите им са им дали. И изследванията показват, че най-големият предсказател за успех е количеството време, което атлетите влагат в тренировки и себе раздаването им на тренировка. Тези, които са най-мотивирани, ще отделят най-много време за тренировки, което ще доведе до най-голям успех. Разбира се, тези с най-добри гени и също така са силно мотивирани ще имат най-голям успех.

Така че въпросът за родителите в размер на 64 000 лева е: „Как да мотивирам детето си спортист?“ Мотивацията е най-трудният психологически принос за успеха, защото не можете да дадете мотивация на децата си. По-скоро те трябва да го намерят в себе си, което означава да намерят причина,  да играят своя спорт и да работят усилено за своите цели (това става най-лесно когато правят това което обичат – играят футбол, тенис, баскетбол и тн.). Ако децата ви не са мотивирани, ще искате да разберете дали нещо или някой (често родител) е отказал от мотивацията си. Те могат да играят спорта по причина, различна от това да станат суперзвезда или може би този спорт не е за тях и те трябва да намерят нещо друго, което да правят.

Независимо от това, позволете ми да предложа няколко предложения, които могат да засилят мотивацията. Най-лесният начин да отговорят на този въпрос е спортистите да имат голяма страст към спорта. Спортисти, които обичат да тренират и да се състезават, ще направят всичко необходимо, защото просто обичат да са там. Поставянето, работата и постигането на целите са изключително задоволителни, така че можете да им помогнете да поставят реалистични, но и предизвикателни цели, към които могат да се стремят. Наличието на децата ви в младша програма с вдъхновяващ треньор и други мотивирани спортисти създава среда, която насърчава мотивацията. Трябва също да се уверите, че е забавно. Като се има предвид, че шансовете са много малки, нека изпитат удоволствието от спорта и вземат позитивите (дисциплина, себе раздаване и др.).  Накрая се махнете от пътя им – подкрепяйте без да пречите!

Това е другият въпрос в размер на 64 000 лева : „Как най-добре да подкрепя своите деца във футбола?“ Отговорът започва с това, че всички участващи разбират каква е работата им. Работата на спортистите е да работят усилено, да обръщат внимание на своите треньори и да се възползват максимално от възможностите, които им се предоставят. Работата на треньорите е да подготвят спортисти физически, технически и психически, за да постигнат целите си и да се забавляват. И ваша работа е да осигурите възможностите на децата си (напр. Тренировки, лагери, екипировка), да платите сметките (което може да е невероятно трудно, особено тези дни), да ги заведете там, където трябва да бъдат навреме, да ги потупвате по рамото, когато се справят добре, утешавайте ги, когато се справят зле и подкрепяйте треньорите, за да могат да вършат работата си. Ако всеки върши своята работа, тогава младите спортисти се забавляват и обикновено се представят максимално добре. Ако някой или не си върши работата, или се опита да свърши друга работа, нещата бързо отиват на зле.

Нека завърша с някои мисли за вашите цели в това децата да участват в спорт. Ако целта ви е да ги превърнете в шампиони, шансовете са нулеви и само губите пари и време и щастието на децата си.  Вашите цели като родители са децата ви да се забавляват, да научат житейски умения, за да успеят по-късно в живота, да ценят здравето и да развият любов към спорта. Ако по някакъв извънземен шанс им дадете атлетични гени от световна класа и те обичат спорта достатъчно, за да работят невероятно усилено и получават подходящия вид подкрепа от вас, и те станат професионални  футболисти, тогава това е просто черешката на тортата.

 
 
 
 
 
 

1.Накарайте ги да опаковат и да подготвят своя собствена чанта за тренировка.
    2.Винаги бъдете навреме за обучение.
   3. Накарайте ги да почистват обувките си.
   4.Накарайте ги да сложат мръсния си комплект за пране.
    5.Кажете им да дават 100% в тренировките и в мачовете.
    6.Ако е възможно, разходка или каране на колело до тренировка.
    7.Научете ги как да завързват връзките на обувките си.
    8.Играйте футбол с тях, където искат и когато искат.
    9.Накарайте ги да носят обувки, докато се разпаднат.
   10.Купете им нови обувки, когато имат нужда от тях, а не когато ги искат.
   

     11.Научете ги да не мразят другите отбори.
   12.Научете ги да обичат играта, а не резултата!
    13.Уважавайте съотборниците си, опонента, уважавайте рефера, уважавайте треньорите на другия отбор и вашия. Ако не ги научите на това, треньорът ще трябва да го направи.
    14.Нека мечтаят, че биха могли да бъдат Лионел Меси, но не им давайте никакви очаквания.
    15.Обвиненията са извън вашия речник.
    16.Оставете ги да играят футбол у дома с топка за тенис или друга лека топка.
    17.Водете ги на футболни мачове и ги оставете да гледат плюсовете.
    18,Кажете им, че футболът е за забавление. Обучението е за забавление. Ако не им е забавно, говорете с треньора / клуба или се преместете в друг клуб.
  

   19.Гледайте видеоклипове за футболни тренировки в YouTube и ги оставете да изпробват и усъвършенстват някои от ходовете си.
    20.Насърчавайте ги, подкрепяйте ги, но никога не давайте инструкции, когато играят.
    21.Играйте други спортове.
    22.Ако сте футболна мама или татко, не се опитвайте да тренирате детето си. Извадете ги и ги попитайте какво искат да правят и ги оставете да го направят.
    23.Кажете на децата си, че обичате да ги гледате как играят.

дете рита

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram