6 стъпки за подобряване на вашия слаб крак – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
6 стъпки за подобряване на вашия слаб крак
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Какво е слаб крак?

 Слабият крак няма нищо общо с това, че нямате мускули. Това не е в смисъл, че играчът изобщо не може да играе с определен крак. Просто искам да кажа, че те играят много по-добре с единия крак, отколкото с другия.

Повечето хора са или с дясна ръка или с лява ръка, което означава, че инстинктивно се насочват към използването на доминиращата си ръка, когато изпълняват ежедневните задачи. Освен това повечето футболисти също са с десен крак или ляв крак, което означава, че са склонни да използват доминиращото ходило, когато докосват топката или стрелят. Някои хора са родени амбидекстри  (с възможност да използват и двете ръце или крака приблизително еднакво добре), но всеки може да бъде обучен да използва и двата крака.

левичар

 

Защо има значение?
 
 Футбола е бърза игра, която се играе на 360 градуса. Няма гаранция, че топката винаги ще се търкаля към същата страна като доминиращия крак на играча. Би било от полза за отбора, ако играч, независимо от позицията, е постоянно готов да действа с който и крак да поиска.
 
Този който умее да използва и двата крака, ще подобри цялостния си контрол над топката. Той ще може да дриблира еднакво добре и с двете ходила, може по-добре да се откъсне от опонента си, отколкото играч, който предпочита единия крак над другия, а футболист, който може да премине или стреля с двата крака, е по-смъртоносно оръжие пред гола.
 
По същия начин, този, който знае, че може да се представи адекватно с двата си крака, ще бъде по-уверен на терена.
Визията също е решаваща част от общия пакет за страхотен футболист. Ако силно предпочитате определен крак, сте склонни да позиционират тялото си към тази страна, ограничавайки зрителното си поле. Играчът не може да предвиди това, което той или тя не може да види. Всеки който може да използва и двата крака, вероятно ще види повече от полето за игра, и ще има по-добра способност да чете играта и да реагира съответно.
 
Способността да се използва по-слабия крак добавя елемент на гъвкавост към набора от умения. В тениса повечето играчи са по-силни на форхенд от бекхенд. Способността да направи приличен удар с бекхенд позволява на тенисист да спечели повече.
 
Кристиано Роналдо е перфектен футболен пример за тази концепция. Десният му крак е по-доминиращ; той обаче отбелязва от време на време с по-слабия си ляв крак. Дриблира умело и с двата крака, което го прави особено опасен, когато се приближава до целта. Головете които той отбелязва с левия си крак са с около 20% по-слаби (скорост) от десния, но все пак той бележи. Но за сметка на това, точно тези с левия крак са по-лесни за него, защото защитника и вратаря го оставя да навлезе в тази зона.
 
Кристиано Роналдо вкарва 6 от всеки 10 гола с десния крак, 2 от всеки 10 гола с левия крак и 2 от всеки 10 гола с глава.
 
Лео Меси отбелязва 8 от всеки 10 гола с левия крак, използвайки десния крак вкарва 1 от всеки 8 гола. Поради височината си, той отбелязва само 1 от всеки 28 гола, използвайки главата си.

 

 

 

Прочетете още: Колко важен е съня за футболистите

ляв крак на роналдо

 

Как да подобрим слабия крак?
 
1) Умствено:
 Първото нещо, което играчът трябва да знае за подобряването на по-слабия си крак е, че това ще бъде труден процес. Ще трябва да действате в пълна противоположност на естествените си тенденции. По същество тренирате мозъка си да мисли по различен начин (Средно са необходими повече от 2 месеца, преди да се изгради автоматично нов навик – 66 дни, за да бъдем точни. И колко време отнема нов навик да се формира, може да варира значително в зависимост от поведението, човека и обстоятелствата. В проучването на Лали отнема от 18 дни до 254 дни хората да формират нов навик). Мислете за това като за опит да научите как да пишете с вашата не доминираща ръка. В началото ще е неудобно и може да не се гордеете с първоначалните резултати. Не позволявайте възприемането на неуспех да ви обезкуражи. Това ще бъде дълъг, бавен и труден процес, но крайните резултати ще бъдат, че ще имате крак дори по-добър от повечето силни на терен! Не забравяйте, че с практика се постига всичко!
 
 2) Жонглиране
 Укрепването на по-слабия крак по същество се връща към първите стъпки във футбола. Започнете с запазването на топката във въздуха с вашия доминиращ крак и преместете към слабия. Ритниците трябва да са кратки, контролирани и бързи. Признатият фрийстайлър Били Уингроу казва, че играчите, които искат да станат по-добри в жонглирането, се предизвикват да правят 200 последователно, без да пускат топката. Всеки път, когато пуснете топката, започнете отначало. Продължавайте да тренирате, докато стигнете до 200. Докато постигнете тази цел, ще практикувате да контролирате топката с по-слабия си крак хиляди пъти. До този момент използването на по-слабия ви крак ще започне да се чувства по-естествено. Жонглирайте до 200…само с по-слабия си крак!
 
 Опитайте се да добавите движение към тренировката си. Създайте писта за слалом за себе си. Можете да използвате шишарки, пръчки, стълбове, скали или нещо друго, което ще ви даде ориентир. Започнете с три ориентира и водете между тях, използвайки по-слабия си крак. Разделете ориентирите, доколкото смятате за необходимо. Първоначално трябва да ги поставите на няколко метра. Те не трябва да са толкова близки или толкова далечни, че курсът да е необичайно труден или лесен за завършване, но дължината трябва да се определя според способността на играча.
 
Когато това се чувства удобно, добавете още една капачка,камък или др. Как да разберете дали е наистина удобно? Психически трябва да се чувствате сякаш знаете какво правите. Трябва да започнете да развивате увереност. Физически трябва да можете да завършите курса безпроблемно, без да спирате, да правите пауза или да изпускате топката далеч от краката си.
 

 Продължавайте да повтаряте процеса, докато не сте направили слаломен курс с десет капачки. Направете това част от вашия режим на обучение. Когато все повече свиквате с курса, променете го, за да сте сигурни, че оставате ангажирани и продължавате да се учите. Добавете още ориентири към пътеката. Променете разстоянието на ориентирите, за да го направите по-трудно. Понякога си поставете предизвикателство да правите трикове около капачките. Направете всичко, което ще ви държи психически и физически ангажирани в процеса. Уверете се, че всичко, което сте избрали да направите, е подходящо за вашето ниво на умения. Нещо, което е неразумно трудно, ще ви подейства като обезсърчаване.

 

4) Тренировка за стрелба във вратата или по цел

 Може би едно от най-големите предимства да си без слаб крак, е да можеш да шокираш противниците по време на игра, като стреляш с по-слабия си крак. В решаващи моменти, към финалните минути на мача, тази способност може да бъде разликата между победа или загуба.

 След като придобиете по-добро чувство към слабия си крак през жонглирането и по-добрия контрол и го поставите през движение през слаломен курс, време е да се върнете към статичното умение. Практикувайте стрелба с по-слаб крак.

 Отначало вашите опити може да бъдат далеч от целта. Може да се почувствате като, че ли започвате от отново да тренирате футбол, и това е добре. Стрелбата е съвсем различен набор от умения от жонглирането или дриблирането. Помнете напредъка, който вече сте постигнали, и се ангажирайте да практикувате изстрели, докато не успеете да постигнете толкова добър резултат с вашия не доминиращ крак, колкото можете да жонглирате или дриблирате.

 

Няма магически трикове за стрелба. Продължавайте да го правите отново и отново, докато ударите ви станат точни и се чувстват естествени. Най-добре е да практикувате да стреляте във врата с вратар, който има възможност да спре топката. Това е пряка симулация на сценарий от играта, но всяка форма на практика ще ви помогне.

 Ако нямате достъп до врата или вратар, направете ориентир за себе си. Вашата „цел” може да бъде две дървета, скала или определено място в ограда.

 5) Не забравяйте подаването на топката

 НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛАБИТЕ СИ СТРАНИ В АКТУАЛНАТА ИГРА, ДОКЪДЕ НЕ СТЕ ГОТОВИ. Но перфектното място къде можете да бъркате е по време на тренировка.

 Ако изпробвате това на тренировка и не работи във вашата ситуация, накарайте приятел или съотборник да ви подава и тренирайте чисто първо докосване, както и пас точно на съотборник със слабия крак. Практическата сесия ще бъде толкова добра, колкото и подаващата способност на вашия партньор. Уверете се, че сте избрали някои, които може да подаде точно. Това трябва да е човек, чиито пасове можете да поемете с доминиращия си крак при нормални обстоятелства.

6) Учете се от професионалистите

 Един от най-добрите начини за подобряване на всяко футболно умение е да се анализира начина, по който го правят професионалистите.

 Както споменахме по-рано, Кристиано Роналдо използва и двата крака. Той отбелязва около 60% или преобладаващото мнозинство от головете си с доминиращ десен крак, но приблизително 20% от головете му все още се отбелязват с по-слабия крак. Роналдо е перфектен пример за разпознаване кога да използвате по-слабия крак. Както се вижда от способността му да се движи с по-слабия си крак, той лесно може да използва левия крак по-често, без да е абсолютно ужасен, но не жертва качеството за стил. Дори Роналдо признава, че е по-добре да използва доминиращия си крак, така че използва слабия си крак само когато е представен ясен шанс за удар към врата или да изненада противниците, като го превключва в моменти на необходимост. Въпреки това той остава готов за предизвикателството.

Санти Касорла казва:

„Опитвам се да науча сина си да играе с двата крака. Играя в градината с него през цялото време, но той предпочита десния си!

 

Започнах да играя с двата крака, откакто започнах да ритам топка с баща ми; Имам късмет, че това е нещо, което винаги съм бил в състояние да направя.

 

Моите треньори винаги са го насърчавали в мен, но вие трябва да искате да го направите сами.

 

Цялата техническа работа, която върша и някога съм вършил, тренирам повече с левия крак: повече техника, повече изстрели, повече пасове.

 

Колкото по-млад започнете да се научите да играете с двата крака, толкова по-добре, но всеки може да се подобри, като тренира.

 

Всяко упражнение или тренировка, в която участвате, трябва да се опитате да правите с двата си крака.

 

Това подобрява всеки аспект на вашата игра. Усещането  се увеличава, както и осведомеността ви за пространствата около вас, в които да подавате.

 

Преди всичко трябва да се наслаждавате на всяка сесия. Работа, работа, работа е тайната за подобряване на всеки аспект на вашата игра. „

 

 

 
касорла

 

Каква е целта за укрепване на по-слабия ви крак?

 Целта на укрепването на по-слабия ви крак е да станете по-универсален играч. Вашата цел е да можете да използвате който и крак е необходим. Целта НЕ е да направите слабия си крак доминиращ крак, като същевременно игнорирате доминиращия крак. Всички споменати съвети трябва да се прилагат като допълнителна част от вашия редовен режим на обучение.
 
Никога не трябва да пренебрегвате доминиращия си крак. В действителна игра никога не трябва да се насилвате да използвате слабия си крак, ако няма причина за това. Дори и с укрепването, вашият слаб крак винаги ще бъде по-слаб към вашия доминиращ крак, защото не е този, към който мозъкът ви естествено гравитира. Би било неудобно за себе си и за вашия отбор да използвате своя по-слаб крак.
 
И обратното, ще е от полза за вас и вашия отбор да се възползвате от използването на по-слабия си крак, ако моментът е подходящ. Трябва също да знаете, че е естествено и все пак ще предпочитате доминиращия си крак след цялата тази практика.
 
Играч, който е уверен с двата крака и знае кога е подходящо да използва по-слаб крак, има уникален талант. Продължавай да се упражняваш! Никога не се отказвай!
 
Към родителите, измислете забавна тренировка с която да предизвикате малките си футболисти да използват слабия крак. Не просто да им го повтаряте, бъдете изобретателни!
 

 

 

 

 

 

 

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram