Колко важен е съня за футболистите – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
Колко важен е съня за футболистите
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Как да постигнете максимална футболна ефективност и да намалите до минимум риска от контузии?

 Докато много хора намират съня за най-сладкото нещо на света – особено с футболна топка – повечето от нас всъщност не успяват да разпознаят важността на съня. Сънят е особено важен за елитни футболисти от всички възрасти, които искат да се представят на високи нива.

 „Няма по-добро възстановяване от съня.“ ЛЕБРОН ДЖЕЙМС

Днес повечето млади футболисти са уморени. Какво се случва, ако футболист не успее да събере достатъчно сън? Колко важен е сънят всъщност?

 Въпреки че сънят най-често се пренебрегва при планирането на тренировъчен режим, той трябва да се счита за също толкова важен, колкото храненето и физическата кондиция.

Забавената реакция води не само до пропуснати възможности за  гол, но могат да доведат и до контузия.

Всички спортисти, независимо на какво ниво се представят, трябва да слушат своите собствени тела.

Чудесно е да прочетете как Майкъл Фелпс се подготвя за дните си в басейна или как Хоуп Соло се подготвя за изпълнените със стрес 90 минути в защита на вратата, но тактиката им за подготовка и възстановяване може да не работи за всички.

Хоуп Соло

 

Сънят е задължително условие, ако искате да направите разликата на терена:

 Специалистите по сън изучават ефектите на лишаването от сън в продължение на много години и са определили, че липсата на сън влияе значително на спортиста по следните начини:

 – Забавена реакция;

 Забавеното време на реакция от дори една секунда поради умствена умора от лишаване от сън може да доведе до всичко на футболното игрище.

Проучванията  при спортисти показват, че една нощ без сън би намалила времето за реакция с до 300%. Имайки това предвид, представете си, че стоите пред вратата и топката лети към вас!

Прочетете още: Колко протеини трябва да яде един футболист?

бавно животно

 

Сън за възстановяване:
 – Намалява шанса от контузия!
 
 Докато спим телата ни използват това време за възстановяване, регенериране и зареждане с енергия. След дълга тренировка или мач, когато спортист е уморил тялото и ума си, сънят става решаващ.
 
 Мускулната умора се възстановява със здрав сън, само по този начин ще можете да сте готови за следващата тренировка на 100% от капацитета си.
 
Липсата на сън също може да увеличи стреса. Доказано е, че повишените нива на кортизол, хормон на стреса, влияят негативно на възстановяването и растежа на тъканите.
 
 – Енергиния запас!
 
 Глюкозата и гликогенът – са основните източници на енергия за спортистите. При здрав спортист глюкозата се съхранява в мускула и се освобождава, когато тялото е подложено на физически стрес. Тези, които са лишени от сън, могат да изпитат по-ниски нива на съхранение на енергия, което е необходимо за изпълнение на пикови нива при издръжливост в спорт като футбол.
 
 
батерия на футболиста

 

Препоръки:

Какви са препоръчителните часове сън за младежи и възрастни спортисти / футболисти?
 
 На този въпрос е трудно да се отговори, тъй като както при повечето неща в човешкото тяло, броят на необходимите часове сън се базира индивидуално, особено когато говорим за спортисти.

Специалистите в продължение на много години препоръчват 9-10 часа сън за юноша или тийнейджъра и 7-9 часа за  възрастен, но тези часове може да се наложи да се увеличат за атлетичната популация.
 
Рууни обяснява своя модел на сън: „Опитвам се да получа поне осем часа сън на нощ, плюс час-два следобед. За да   покажете най-доброто в тренировките, осем часа е добре. Аз нямам регламент за това кога си лягам и кога става. Не мога да лежа в леглото и да се насилвам да спя. Ще изчакам, докато се изморя, обикновено около 11 или 12, а след това ставам около осем. Забелязвате разликата, ако не можете да спите толкова дълго, което обикновено е след късен мач. Не се прибирате вкъщи до 12 и не можете да заспите до около четири. Тогава сте уморени на следващия ден и можете да го усетите в представянето си. „
 
Повишените физически нужди са поставени върху тялото на спортиста поради увеличените енергийни разходи и умората на мускулите след тренировка и правилното разпределение на съня ще позволи на тялото и ще даде време, необходимо за възстановяване и зареждане с енергия.
 
Как бихте разбрали, ако имате недостиг на сън?
 
 Ето един прост начин да разберете дали давате на тялото си нужното време за сън:
 
 Един лесен начин за оценка на броя на необходимите часове сън може да бъде определен чрез експериментиране с вашия график за сън в продължение на седмица или повече. Може да се предположи, че получавате подходящия брой часове сън, ако заспите постепенно в рамките на 20 минути след като усетите възглавницата и се събудите сутрин, без да е необходимо бутонът за отлагане или тревога.
 
От обратната страна на спектъра, ако се окажете заспали, преди дори да ударите възглавницата, прозявайки се през целия ден и трябва да натиснете бутона за отлагане три пъти или да заспите през алармата си, не получавате достатъчно сън.
 
Сънят е когато телата и умът ни отделят време за почивка и възстановяване.
 
Мускулната умора се възстановява и клетките се регенерират, когато спим.
 
Имунната ни система се укрепва и тялото и мозъците ни се зареждат отново, за да се подготвим за събитията на следващия ден.
 
И не забравяйте съня по обед!
 

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram