Какво би било, ако нямаше лимит на смените?
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

От 2008 г. „Висшата лига“ позволява на отборите да избират 7 резерви за мачове и да правят 3 промени по време на срещите. Ограничението за промени в играта изглежда разумно, тъй като принуждава мениджърите да използват по-добре своя избор, но какво ще стане, ако няма ограничения за броя на наличните заместители?

В състава регистриран за „Висшата лига“ е позволено да има максимум 25 играча, въпреки че тези под 21-годишна възраст не трябва да бъдат включвани, така че всеки млад играчи може да бъде използван. Въпреки това, с такъв висок залог в мачовете от първенството, младежите рядко получават шанс да играят. По подобен начин, играчите, които не са във форма или са след контузия, също могат да намерят трудности да влязат в избраните за мача.

 Представете си, ако мениджърът може да използва целия си състав като потенциални заместители, вместо да бъде ограничен до избрани седем (18 човека група). Какво ще се случи? Тъй като футбола е непредвидим спорт, има случаи в които мениджърите искат да променят нещо в играта, но нямат точния човек (с модернизирането на футбола, все по рядко мениджърите остават неподготвени). И това може да изглежда като част от предизвикателството, но предполага, че мениджърът трябва да може да предвиди бъдещето, което едва ли изглежда като справедлив тест.

Крауч влиза като смяна

По-голям набор от резерви би осигурил по-голяма гъвкавост при справяне със ситуации в играта, което би позволило на ръководителите да получат повече лиценз да използват тактическата си интелигентност по време на мач. Повече срещи могат да бъдат решени въз основа на силните страни на състезаващите се играчи и мениджъри, като на всеки отбор е разрешено да използва пълната си способност, а не намален избор.

От гледна точка на играчите, повече резерви означава повече възможности. Младежите рядко биха получил място на пейката в силно оспорван мач от лигата, но какво ще стане, ако мача потръгне в едната посока? Да кажем, че домакините водят 4-0 с половин час игра до края. Това би било идеално време за кръвоснабдяване на младеж, но при сегашната система е много малко вероятно играчът да бъде избран да пътува с отбора на първо място и така шанса да бъде пропилян.

 Какво да кажем за играчите с изявено определено качество, така ще могат да бъдат всички в групата и да се разчита в определения момент на тях.

 Разширената скамейка може също да насърчи играчите да останат в един клуб за по-дълго време, което ще позволи на отборите да развиват повече приемственост и сплотеност, тъй като по-малко индивиди ще търсят изход, за да получат повече време за игра. Това би позволило на един клуб да увеличи максимално своите инвестиционни трансферни харчове в определена посока, като гарантира, че всичките му играчи са винаги на разположение – вече няма да се изплаща на играча заплата, за да гледа мач от трибуните.

С разширена пейка всички играчи от клубовете ще получат повече шансове да играят, изграждайки по-силен състав чрез конкуренция и мачовете ще станат по-цветни и играчите ще остават по-свежи в по-дълъг период. Това ще бъде един страхотен тест за моментната реакция на всеки мениджър.

Прочетете още: Какво ли би било, ако се даваха нула точки за равенство?

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram