Как футболните отбори се възползват от предимствата когато играят у дома? – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
Как футболните отбори се възползват от предимствата когато играят у дома?
Петър сидерров

Петър Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Преди да започнем с прегледа, нека да видим класирането в Англия през 2018-19 и да разгледаме някои от видимите тенденции.

От 20-те отбора в лигата, само един – Кристал Палас са спечелили повече точки на вън от колко у дома (20 у дома, 29 далеч от дома).

 Като обща картина, клубовете във „Висшата лига“ имат процент за победа на домакините от 48 в сравнение с 34% за гостуващите мачове през сезон 2018/19.

 Това е ситуация, която се повтаря в целия европейски спектър през всички сезони. Футболните клубове се радват на по-голям успех у дома, отколкото на път.

Учените в спорта искат да знаят какво кара играчите да показват пълния си потенциал, а предимството на домашния терен се е превърнало в едно от бойните полета за техните конкурентни теории. 

В един все по-глобализиращ се свят за много от тях не е ясно какво означава „дом“. Ако огледате планетата за най-добрите играчи и ако им платите достатъчно, сигурно те трябва да се чувстват като у дома си навсякъде?

 След това има фенове, много от които сега се намират на хиляди километри от земята на любимия си отбор. Защо на тези фенове да бъде отказан шанс да подкрепят отбора си и да изпразнят джобовете си?

 Ако НФЛ са готови да преместят редовен мач от Маями на Уембли, не може да е много далеч момента в които УЕФА да се опита да организира мач от Шампионската лига в Малайзия.

И така, как футболният отбор получава предимство вкъщи?

стадион

Феновете се смятат за дванадесети играч във футбола.

Те играят много голяма роля в подпомагането на отбора си за победа. Атмосферата, създадена от десетки хиляди фенове, може да промени резултата на мача със сигурност.

Отделните отбори понякога откриват, че домакинството ги изоставя. Когато Арсенал се премести от Хайбъри на Емиреитс, тяхната домашна форма пострада.

 Макар да не загубиха много мачове, те направиха голям брой равни срещу отборите (Астън Вила, Мидълзбро, Евертън, Нюкасъл, Портсмут), които по-принцип очакваха да победят с лекота.

 Това съответства на тенденция, която често се наблюдава в Съединените щати, което показва, че отборите са склонни да жертват предимството на домашната сцена за около шест до девет месеца, когато се преместят на нов стадион, тъй като играчите се нуждаят от време за да се приспособят към новата си среда.

 Това важи дори когато преместването е от един анонимен стадион към модерна спортна арена, както е случая с Арсенал, капацитетът се увеличава.

 Това показва, че атмосферата е по-важна от всичко!

Прочетете още: Дългите топки във футбола и как да се справим с тях?

готин стадион

Един отбор играе приблизително петдесет процента от мачовете си у дома, така че те са свикнали с размерите на игрището.Те усещат движението на топката, сцеплението, познават дупките, всички нередности които са голямо предимство, а в някои случай и минус.

 Също така терена може да е съобразен с противника. Терена може да бъде прекалено намокрен и топката да се спира ако опонента обича да действа бързо на контраатака или обича груба игра, ако обичат да играят тики-така ще го оставят сух и с голяма трева и тн.

                 Последвайте ни във фейсбук!

 

Един отбор играе приблизително петдесет процента от мачовете си у дома, така че те са свикнали с размерите на игрището.Те усещат движението на топката, сцеплението, познават дупките, всички нередности които са голямо предимство, а в някои случай и минус.

 Също така терена може да е съобразен с противника. Терена може да бъде прекалено намокрен и топката да се спира ако опонента обича да действа бързо на контраатака или обича груба игра, ако обичат да играят тики-така ще го оставят сух и с голяма трева и тн.

 Последвайте ни във фейсбук!

съдията

Има един конвенционален поглед на окото, който изглежда се потвърждава от научните доказателства. Освен че се опитва да дава насока на играчите, феновете насочват голяма част от гласовите си усилия към съдията.

 И те го правят, защото мислят, че понякога това работи – съдии, за които се смята, че са „домакински“, са тези, които не могат да устоят на натиска от 50 000 гласа, които им казват какво да правят. Последните изследвания показват, че в това има някаква истина.

В известен експеримент в спортно-научните среди, извадка от 40 съдии бе подложена на запис на мача на Ливърпул с Лестър на Анфийлд през 1998-99 г., като половината гледаха мача с всички ефекти на тълпата и другата половина гледаха тиха версия. 

Изследователите установиха, че съдиите които чуха звука на тълпата, започваха по-малко да избират опцията фаул срещу домакините, отколкото онези които са гледали играта в тишина. 

Това предпочитание за домакините съвпадна с действителните решения на официалния мач в деня. Изследователите стигнаха до заключението, че съдиите обикновено избягват да свирят срещу домакините (сблъсъци 50-50) като начин да се предпазят от допълнителните нива на стрес, които идват с противопоставяне на тълпата.

 Не че длъжностните лица правят това, което иска тълпата, те просто се опитват да не правят каквото и да е, което да насочи яростта на агитката към тях. Психолозите наричат това „избягване от проблема“.

патуващи футболисти

Може да изглежда странно, но пътуванията са доста тежки. Едно пътуване в „Шампионска лига“ може да бъде уморително. В аматьорския футбол пътуват в деня на мача което е убиствено.

 Плюс пребиваването в непознати места, трудни метеорологични условия, непривична храна и напитки намалява физическото състояние на играчите и  умствените способности и готовност.

Последния фактор пречи и на тренировъчния процес, а няма нищо по-важно от него!

8-0

Един перфектен пример за домакинството е победата на Бешикташ срещу Ливърпул с 2:1 на 24 октомври 2007 (всички знаем атмосферата в Турция) и последвалата победа с 8:0 на Ливърпул срещу Бешикташ на 6 ноември 2007 (само две седмици след това..като всички знаем атмосферата на Анфийлд).

 Докато Страхан, които е може би един от най-проницателните в британската игра често изтъква, че почти всичко във футбола се е издигнало на друго ниво през последните години – пътуването, отборите, тактиката, медийното отразяване, годността на играчите, дори полета на топката… Но той казва ,че това не се е случило и с домашно предимство. – „Когато си у дома“- казва Страхан, – „си у дома“.

инфографика - кой са най страшните стадиони на света
Запишете се за нашия бюлетин!

Запишете се за нашия бюлетин!

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram