Дългите топки във футбола и как да се справим срещу тях?
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Доста често футболните фенове спорят кое е по-добре – да се играе с дълги топки или с къси пасове?

 Първият често се приема за отбори които са слаби и се приемат за неприемливи в модерния футбол. Докато втория вид е естетически по-красив и според повечето футболни деятели е по-ефикасен.

 Но въпреки еволюцията и нарастващата изтънченост на футболните тактики през последните години, дългата топка все още запазва някакъв печат в съвременната игра. И има ясна и очевидна причина за това: какво му липсва? – нищо, дори има изобилие от ефективност.

 С дългите топки, прескачате цялото изграждане на атаката в средата на терена и „хвърляте“ топката в хоас пред противниковата врата.

И това е още по-ефективно, ако имате типичния „Big Man“, готов да спечели първия сблъсък, за да преминете към по-технически надарен съотборник или дори да се насочите направо към вратата за гол… ако сте достатъчно близо до вратата.

 Е, това не е толкова просто колкото изглежда; малко повече планиране се изисква.

питър крауч

Тактиката на „дългата топка“ най-често се разгръща чрез заобикаляне на полузащитата, което означава, че дългите топки естествено се доставят най-често от първата линия, т.е. защитата и вратаря или в случай като на Пирло, където той се връщаше назад за да поеме топката и да се нагърби с дългото подаване.

 Тъй като дългата топка се изстрелва в посока на „Тарана“, вторият офанзивен играч трябва да бъде разположен достатъчно близо до съотборника си, за да предвиди къде ще „кацне“ кълбото при така наречената „втора топка“.

 Тайминга на старта и позиционирането са ключови: ако той е оптимално точен и изпълнен добре, вторият нападател може да се озове пред вратата само с 3-4 докосвания в цялата атака.

крауч и дефо

 

 

Не е случайно, че клубове като Болтън, Стоук и др. са традиционни заподозрени за този вид подавания: без време или пари да купуват толкова много талантливи играчи, техният аргумент обикновено е, че те трябва да използват техните силни страни.

Тъй като тази концепция изисква малко от техническите умения и се основава на височината и физиката, по-малко богатите клубове често се опитват да се противопоставят на „типичните полузащитници“, като разчитат на високите си играчи, които печелят единоборствата във въздуха или долу ниско по земята успяват да запазят топката.

 Все пак е нечестно и нелогично да се приема тази концепция за примитивна и нелогична!

 Тя се използва и като изненадваща тактика от отбори, базирани на притежание на топката; като инжектира от време на време дългата топка в техния план за игра, отбора базиран на притежание, може да изненада опонентите си и да ги хване неподготвени – точно това се случи с Аржентина на Световното първенство през 1998 г., когато Холандия им хвърли дълга топка в най-важния моменти от играта.

Аржентина беше напълно неподозираща за способността на Франк Де Бур да прехвърли топката на 50 метра в краката на Денис Бергкамп и вместо да го пресира, те се оттеглиха назад.

Всъщност този гол може да се използва като пример за това как точно НЕ трябва да се защитавате срещу дългите топки.

Разбира се, най-пресен пример може да се даде и от мача между Тотнъм и Аякс полуфинал от Шампионска Лига през тази година.

 

 

 

вратар

Сега нека разгледаме „КАК ДА СЕ СПРАВИМ СРЕЩУ ДЪЛГИТЕ ТОПКИ“?

Може би, повечето очаквахте да се насочим към това как да използваме дългите топки, е да ама не, ще разгледаме как да се изправим срещу тях.

 В отсъствието на защитници, които могат се противопоставят физически над един здрав и висок нападател, най-добрият вариант е да затваряте „играчът“ който дава дългите топки и това в най-чести случай са защитниците. Добър вариант е да пресирате защитата или по-скоро да изпращате играч които да не дава шанс на този играч да даде дълъг пас или поне качествен такъв (виж инфографиката по-долу).

 Разбира се, ако играете с висока линия трябва защитниците да бъдат подготвени и като видят, че няма преса на защитника да бъдат подготвени и за дълъг пас зад гърба им като направят една крачка назад в момента в който подаващия играч се засили да подаде топката.

 Ако играете дълбоко във вашата половина и сте допуснали противниците пред вашата врата и тарана е колосален звяр във формата на Питър Крауч или Джон Карю, тогава най-добрият вариант е да го оставим да спечели първата топка – ако се приеме, че това е стандартна дълга топката пред наказателното поле, а не в наказателното!

 Да, „нека я спечели“, докато разбира се прилагате някакъв натиск, така че да няма комфорта да свали топката. И се целете да спечелите по-важната втора топка.

 Ако се изправите срещу отбор с качествени играчи, можещи да изнасят топката по земя и/или използващи дългите топки става много трудно, в тези случаи най-добрият вариант е да прилагате не много агресивна преса с цел да не допускате дълги подавания, но и да не позволявате и лесно да минават топки през линиите ви!

 В модерния футбол няма перфектна тактика, концепция или схема на игра и за това един добър мениджър (треньор) трябва да бъде запознат и подготвен за всичко – НИКОГА НЕ ОТРИЧАЙТЕ ДАДЕН ПОХВАТ ВЪВ ФУТБОЛНАТА ИГРА!

инфографика дълги топки
Неймар Лагер

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram