Какво ли би било, ако се даваха нула точки за равенство? – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
Какво ли, би било, ако се даваха нула точки за равенство?
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

3 точки за победа са все още относително нова идея, като ФИФА официално приема системата едва през 1995 г.,но Английската футболна лига е използва системата от 1981 г., след като Джими Хил предложил идеята, с която да стимулира отборите да играят по-офанзивен футбол. Въпреки това, докато равенството все още дава една точка, много отбори продължават да играят свръхконсервативен футбол за да изтръгнат резултати от предполагаемо трудни сблъсъци. Днес питаме … какво ще стане, ако футболът приеме правило за нула точки при равенство?

Равенството представлява най-негативния резултат във футболната игра, в която нито един от отборите не успява да се наложи над другия. Когато се наблюдава несъответствие между нивата на отборите, „играенето за равен” става перфектната стратегия за по-слабия отбор. С други думи, настоящата система за точки награждава отборите, които играят умишлено „грозен“ футбол.

паркирай буса

Когато точките са налични само за победа, равенството би представлявало загуба за двата отбора. Вече няма да има предимство да играеш за равенство, а мачовете между по-равномерно подбрани отбори ще станат по-вълнуващи. Също така ще има по-малко възможности за тайно споразумение – отбор, който е застрашен от изпадане и се нуждае от една точка срещу отбор от средата на класирането. Така ще трябва да спечели този мач, вместо да разчита на опонента си да няма мотивация. И така ще се достигне до тъпа, но ефективна безизходица.

Ако приложим тази система за точки в класирането на Висшата лига през последните 3 сезона, въздействието върху класирането изглежда малко на пръв поглед. Миналия сезон Тотнъм щеше да победи Челси в борбата за 4-то място и Брайтън щяха да изпаднат, но нямаше да има много други промени. Горната и долната част на класирането нямаше да бъдат засегнати главоломно през сезона 2018-19.

брайтън празнуват

 

 

Проучете класирането малко по-отблизо и ще видите реалното въздействие на новата система – далеч по-голям брой клубове ще завършват сезона с близки точки. Това поставя по-голямо значение на защитата и вкарването на головете, а не на раздробяването на точките в малък брой мачове и ако правилата бяха променени за да се даде възможност на отбелязаните голове да превъзхождат пред головата разлика, тогава системата наистина ще възнагради атакуващия футбол.

Разбира се, последните няколко сезона се играха по вече съществуващата система от точки, а отборите почти със сигурност щяха да приемат различен подход, играейки с идеята за „нула точки за равенство“. При такава система, маржовете на точките вероятно ще бъдат близки по всяко време, а отбелязаните голове вече няма да бъдат средство за постигане на цел за спечелване на мачове, а вместо това ще определят класирането, което ще се превърне в разлика между това дали ще изпаднеш или ще останеш и това дали ще отидеш в Европа или не. Представете си колко по-вълнуващо би било не само да попитате „кой спечели?“, но и „с колко?“

С течение на времето 20-те най-добри атакуващи отбора ще се изкачат до най-горната дивизия, а чисто отбранителните отбори, които се концентрират предимно върху отричането на атакуващата игра, ще трябва да преосмислят подхода си. Тъй като няма да има буквално никакъв смисъл да се играе за равенство, повече отбори ще играят за победа и както броят на отбелязаните голове, така и факторът за забавление ще се увеличат драстично.

А дали това не може да се приложи и в България с цел по атрактивен футбол и повече фенове на стадионите? 

 

 

Неймар Лагер

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram