Отношението на футбола към спортната психология постепенно нараства – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
Николай Сидеров Principal Football Coaching MFC Ticha МФК Тича Делфините Черно Море Треньор

Николай Сидеров

През изминалите години начинът по който отборите и играчите се подготвяха за мачове бяха много различни. Не тотално, но със сигурност на много по-нисък детайл, задълбоченост и професионализъм се работеше.

 Много се е промени това в последно време с революции в диетата, тактиката, фитнес режимите и анализа на представянето и след като футболът стана много по-бърз и по-взискателен, това се очакваше.

 Спортната психология изостава донякъде, макар че ситуацията се променя. Остава известна степен на скептицизъм, която до някъде се дължи на нематериалния характер от ползите които се получават в дадените отбори и играчи, но сега се приема много по-сериозно, особено на елитно ниво.

 Клубовете търсят предимство пред конкуренцията, без значение къде ще намерят това предимство, а повечето играчи търсят помощ все по-често.

 Брадли Буш – директор на компания, наречена „InnerDrive“ е един от психолозите към които мнозина се обръщат. След като изучава спортни науки и след това спортна психология в университета „Loughborough“. Той продължава да се интересува от факторите влияещи върху представянето на играчите. Част от неговата изследователска теза, която разглеждаше страха от провал в младежкия футбол в Англия, беше спонсорирана от ФА. След дипломирането си, той работи с различни играчи, треньори и отбори на различни нива.

 „Спортната психология изглеждаше като последната сфера на спортната наука, която наистина излезе на преден план във футбола в последните години“, казва Буш. „Винаги имаше някакъв манталитет на старата школа. В миналото психологията на спорта не е сработила заради хора без квалификация или хора, които може би са твърде академични, за да дадат на работата си практически смисъл. „

„След Олимпийските игри в Лондон 2012 г. футболът изглежда много по-отворен за спортната психология. Ако някой играч вижда спортен психолог, той вече не го отчита сякаш това е голям проблем и е нещо срамно. Повечето играчи говорят с някого за това как да подобряват всички области на играта си. „

По-младото поколение треньори и играчи, които идват през тях, изглежда са по-възприемчиви към нови идеи и важности да подобрят играта си.

 Стигмата на духовността и мистицизма, които заобикаляха скандалното използване на Глен Ходъл на Ейлийн Дрюъри по време на управлението на Англия, намалява и има по-голямо разбиране за това какво всъщност е спортната психология и какво се опитва да постигне.

Все пак остава известна предпазливост и от някои погрешни схващания. „Културата на футбола исторически е доста трудна за промяна. Това е доста мачо култура. Говоренето за мисли и чувства обикновено не беше начело на дневния ред, това идва от доста старчески манталитет, но става все по-добре – казва Буш.

 

саф и моу

„Другата страна на монетата е, че спортната психология не винаги е вършила много добра работа“. Някой като Айлийн Дрюъри са влияли зле на професията, но тя е по-скоро „лечителка“, отколкото квалифициран, академичен спортен психолог. Такива неща се превръщат в подигравка от играчите, което го прави по-трудно за следващия спортен психолог, който идва.

„Виждат се нагласи, които се променят в играчите, те определено са по-отворени да видят спортен психолог. В годините назад играчите се опитваха да скрият факта, че се срещат с психолог. Сега определено не се вижда такава реакция. Забелязва се, че много играчи от Висшата лига говорят за това и дори не повдигат вежди – сякаш не знаят за какво става въпрос. „

footy

Днешни дни в по-млада възраст се изгражда нова и по-отворена култура. „InnerDrive“ имат дългогодишни отношения с академията на Уотфорд и са работили с няколко други младежки организации. Буш обаче също има тенденция да работи и с играчи от мъжките отбори, включително такива които в момента са в Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Саутхемптън и Уест Хем Юнайтед.

Областите в които той и други спортни психолози изследват с футболистите варират, но обикновено включват подготовка преди срещата и размисъл след срещата, управление на чувството на неудовлетвореност, справяне с критиките и тревогите сред другите. Тяхната работа се фокусира върху подобряване на представянето, докато по-сериозните клинични проблеми като депресия и пристрастяване се насочват към специалисти в тези области.

„В общи линии ние получаваме два основни типа клиенти“, казва Буш. „Първите са, когато някои играчи идва при нас с конкретен въпрос, такива които биха попречили на тяхното представяне проблеми свързани с това, че не играе или подобни, водещи до ниско самоучуствие и други фактори пречещи на неговото представяне. Обикновено те извършват определен брой сесии и след като почувстват облекчение означава ,че работата за тях е свършена.

„Тогава идва втория тип, с когото предпочитаме да работим. Те всъщност нямат сериозен проблем, те просто искат да се справят по-добре с всеки аспект от играта си и са осъзнали, че психологията и по същество спокойното мислене е важна част от успеха“.

 

ратбон

Мик Ратбоун обсъжда тревожността в представянето:

 

 

„Те (психолозите) не са момчетата,  които ще ви покажат определена слабост, те са тези които са ваши доверени събеседници, те задават точните въпроси.Това е повече за наставничеството, насочването и задаването на посока, а не просто да ви се каже – какво трябва да направите“

Известно е, че е трудно може да се определи количествено ефектът, който психологията на спорта може да има върху представянето на футболист, особено като се имат предвид многото фактори и променливи, които участват, но Буш не проявява никакви смели претенции за своята работа. 

„Не мисля, че спортната психология може да направи слабия футболист – добър, защото очевидно има цял куп физически, технически и тактически атрибути, от които футболистите се нуждаят,“ казва 33-годишният психолог. – Но щом стигнете до елитно ниво – играчи от академията и тези от първия отбор в топ клубовете – всеки има способности. Всеки може да получи доста сходни резултати в работата си във фитнеса и тн.

 „Така че това, което отличава най-добрите играчи от останалите, е това, което правят с таланта си. Можете ли да играете на високо ниво в дълъг период? Това е най-големият проблем пред младите играчи. Не е, че те нямат способността да играят добре. Те могат ясно да го покажат в определени моменти, но ако говорите с някой от мениджъри на топ отборите, той ще ви каже, че иска постоянство.

„Ако едната седмица се представиш перфектно, но следващата си под всякаква критика. Това логично ще изнерви твоя мениджър, той не може да гадае кога ти ще си на ниво. Искаме да помогнем на играчите да показват добро ниво, по-редовно. Това не е въпрос на способност. Той често идва от последователно подготвяне, контролиране на мислите, получаване на достатъчно сън през нощта преди мач и всичко свързано с професионализма на играча.“

 Това е идеята на спортната психология, да помага на всички тези момчета да вървят в правилния път.

 Разпространението на спортната психология във футбола и начина, по който тя се възприема, продължава да се променя и да се развива. Нагласите към това са далеч по-малко резистентни, отколкото някога са били, а в резултат на това някои играчи получават значителни ползи. Традиционно бавното приспособяване и възприемането на иновативни идеи в сравнение с други спортове, футболът най-сетне наваксва.

 Не се притеснявайте да говорите с някой, дори той да не е психолог. В професионалния футбол има прекалено много напрежение и не трябва да забравяте (младите футболисти), че не е задължително да се справяте сами с всичко.

 Бъдете концентрирани в своята мечта и показвайте професионално отношение преди всичко!

 

 

Неймар Лагер

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Ако имате въпроси - просто се свържете с нас в някоя от нашите социални мрежи или от контактната форма тук в сайта.

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram