Какво е Гегенпресинг? – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®
какво е геген пресинг
Nikolay Siderov

Николай Сидеров

  Има стотици футболни лиги, разпръснати по лицето на земното кълбо, и всяка страна има свое собствено разбиране и терминология за красивата игра. С толкова много фактори, винаги има големи въпроси. Но по-малките са склонни да се промъкват през пукнатините. Това са типовете главоблъсканици, които ние в нашия екип искаме да отговорим.

 

биелса, пеп , клоп, почетино и тухел

Какво е „гегенпресинг“ и защо е толкова интересен?

 Ако сте гледали загубата на Барселона с 4:0 от Ливърпул, то вероятно сте забелязали, че отбора, облечен в червено, като че ли бягаше ужасно много. Е, добре дошли в „гегенпресинг“! Терминът, който грубо се превежда като „контра преса”, е тактически подход, разработен от сегашния мениджър на Ливърпул Юрген Клоп, който комбинира класическите характеристики на висока преса с модерни подобрения. Германският мениджър използва тактиката в различни форми, откакто беше привлечен в Майнц през 2004 година. Но преди да влезем в нищожни детайли в уникалния подход на Клоп, първо е необходимо да прегледаме историята.

 

Клоп

Кратка история на пресата:

 Трудно е да се определи точно кога е възникнал систематичният подход към високата преса, но е безопасно да се каже, че холандският национален отбор (ръководен от Ринус Микелс) определено използва грубо приближение на стила по време на Световното през 1974 година. Обърнете внимание на тези кадри.

 

 

 

Основните характеристики на стила с висок натиск са : роящи се защитници, твърди влизания и противник които бърка често, прибягващ до дълги топки или даващ лоши пасове. 

 

 

Ринус Микелс

  Легендарният мениджър Ариго Саки допълнително адаптира този метод с легендарните си дни в Милан от 80-те и 90-те години. В отговор на ултра-защитния подход, предпочитан от повечето италиански отбори от тази епоха, Саки обучава играчите си да си възвръщат владенията на топката по-високо на терена, което естествено би довело до по-големи възможности за гол.

 

 За да направи това, италианският ръководител използва разумно разстояние и поставя висока защитна линия (отличителните белези на съвременния „гегенпресинг“), които пречат на притежанието на противника. 

 

 

Ариго Саки

     Това по-изчистено отношение към натиска също позволи на Саки да промени своя подход: „Имахме няколко вида преса,така че успявахме да варираме по време на мача“, казва Саки в Джонатан Уилсън „Инвертиране на пирамидата: историята на футболните тактики“. 

 

– Имаше частична преса, където ставаше дума за битка; имаше тотална преса, което беше повече ориентация по топката; имаше фалшива преса, когато се преструвахме, че пресираме, но всъщност използвахме времето, за да се възстановим. ”Успехите на Саки както с Милан, така и с националния отбор на Италия, проправиха пътя за ново поколение иновативни управленски умове, които искат да включат натиска в съответните им планове за игра.

 

  Като такава, съвременното използване на пресата не е по никакъв начин единствено в областта на Клоп. Например, Пеп Гуардиола последователно използва тактиката за противодействие с Барселона и Байерн Мюнхен,а сега и в Манчестър Сити. 

 

  Испанецът е благочестив последовател на Евангелието на владението на кълбото, вярвайки, че задържането на топката е най-безопасната форма на защита. Затова Гуардиола дава предимство на задържане на топката, за да запази атакуващата форма.

 

 Когато играчите на Пеп загубят притежанието, те използват както колективно позициониране напред по терена, така и висока преса, за да си възвърнат топката възможно най-бързо. Това, от своя страна, не позволява на опонента да навлезе в някакъв вид ритъм на игра и ограничава вероятността от успешна контраатака.

 

 

Пеп Гуардиола

Уникалността на Клоп.

 Както показва историята, повечето треньори са използвали защита под висока преса като средство за постигане на целта си: възвръщане на владение. Това следва стандартната догма, че повече притежание логично води до повече възможности и по този начин повече голове. Юрген, обаче, видя красотата в елиминирането на посредника и вместо това избра да използва контра-пресата като действителна част от атаката.

 

  Когато се защитават играчите на Клоп, високата линия на защитата ефективно натъпква полузащитата и позволява на играчите да „ловуват в пакети“ , това прави преминаването през центъра неприятен вариант за опонентите. Всичко се прави в опит да се върне топката, колкото е възможно по-високо на терена.

 

  Както самият Клоп обяснява: „Най-добрият момент за спечелване на топката е веднага след като отбора ти загуби притежанието. Противникът все още търси ориентация на къде да продължи атаката. И това го прави уязвим.

 

  „Гегенпресинг“ работи с основното предположение, че отбора, който току-що е загубил притежание (особено когато се опитва да се противопостави) е в най-уязвимото си състояние. Колкото по-бързо се възползвате от тази уязвимост, толкова по-вероятно е да постигнете резултати. Така, за разлика от играчите на Гуардиола, тези на Клоп отхвърлят трайното владение на кълбото в полза на бързите атаки.

салах мане

 За да функционира системата ефективно, качествата издръжливост и интелигентност са от първостепенно значение. Играчите трябва да са способни бързо да затварят пространството и да пресират противник по съзнателен начин, без да извършат нарушения или да се изхвърлят и да оставят съотборници сами.

 

 Недостатъкът на този стил е, че ако един човек не върши работата си, цялата структура може да се срине. Не е добре да се прилага висока преса с девет играча на терена, ако десетия е широко отворено. 

 

   За да може тактиката на Клоп да работи, всеки играч трябва да е способен да чете играта, да разбере неговата специфична роля във всяка дадена ситуация и да се адаптира бързо, за да държи противника силно под натиск. 

 

  По този начин стила „гегенпресинг“ ефективно премахва заплахата от контраатаки, които биха могли да предизвикат хаос срещу отбора, които разчитат на по-традиционен защитен подход.

 

  Тактиката на Клоп изискват невероятна дисциплина и значителни тренировки, за да бъде успешна. Обаче, когато това се случи, това е нещо, което не може да бъде лесно победено. 

 

  Ако имате нужда от повече доказателства за това, просто попитайте фен на Барселона.

победа над барселона

Проверете нашите програми - За да ви помогнем във вашето развитие!

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram