Каква е ролята на Deep Lying Playmaker? – Преминете на следващото ниво | Principal Football Coaching®

Каква е ролята на Deep Lying Playmaker?

Nikolay Siderov

Николай Сидеров

Deep Lying Midfielders са високо ценени играчи в съвременния футбол. Те се вписват в повечето формации и системи безпроблемно и осигуряват допълнително измерение и острота за атаката, докато понякога извършват мръсната работа в защита. В Италия, дълбоко лежащ плеймейкър често се нарича „regista“, което грубо се превежда като „директор“, извеждайки значението му за екип.

 

Основна роля:

Преди всичко тяхната роля е да седят между защитата и атаката, като започват атаки чрез пръскане на пасове във всички посоки. Тяхната отговорност също не включва загуба на владеенето на топката в центъра на терена, като по този начин се избягват контраатаките на противниковите отбори. Те диктуват играта от сравнително изтеглена позиция в сравнение със съвременния номер 10. Задържането на топката и отбранителните задължения не са основни отговорности на един дълбоко лежащ плеймейкър; те са просто качества, който притежават повече от тях и мениджъра решава – как точно да ги използва.

Накратко, тяхната работа е да вземат топката от отбраната, да създадат пространство, да намерят играчите в добри позиции и да се уверят, че топката ще достигне с точност на крак или в пространство.

 

Позиция:

 

В съвременните формации дълбоко лежащия халф остава силно приспособим, почти прилягащ към всяка формация с ненадмината лекота. В 4-4-2 или 4-4-1-1, той заема една от централните роли в средата на терена 4-ка, докато той заема една от двете защитни роли на полузащитата в 4-2-3-1.

 

3-5-2, 4-5-1 и 4-1-4-1 също така дават добра възможност за тях.

 

Качества:

Звездните играчи в дълбоко разположената роля в средата на терена обикновено са благословени с много визия, креативност и финес. Те трябва да могат да забележат промъкване или свободен играч по-бързо от противниковия защитник и да пуснат топката към него. Те трябва да са в състояние да визуализират потенциален ход 2 или 3 стъпки предварително.

 

Подаващия диапазон на такива играчи обикновено е много широк и покрива целия терен. Независимо дали става дума за пас през 60 метра или умело двойно с близък съотборник, те трябва да могат да го правят с минимална суета и несравнима точност.

 

Тяхното докосване също е от най-висока класа, тъй като се очаква те да не губят притежание и да ръководят атаката. Тъй като те се опитват да запазят владението и, те трябва да имат вечно спокойствие с топката, да играят с нея като е почти част от тялото им – дори под преса.

шаби алонсо

 Ако искате да достигнете най-добрите на този пост, трябва да тренирате всяко едно от тези качества. Гледайте и техните мачове, всяко едно тяхно умение е достигнало това ниво с много тренировки!

 

Проверете нашите програми!

Последвайте ни или споделете:
error

Хареса ли ви? - Последвайте ни в Инстаграм или Фейсбук!

Facebook
Facebook
Instagram